Z Profesorem Kazimierzem Orzechowskim rozmawia Henryk Olszewski - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
Profesor Kazimierz Orzechowski jest wybitnym historykiem prawa, badaczem przeszłości Śląska, jego dziejów społecznych, organizacji jego systemu politycznego, historii skarbowości. Światowy rozgłos przyniosły mu prace z zakresu historii śląskich zgromadzeń stanowych. Urodził się w 1923 r. we Lwowie w rodzinie inteligenckiej. Tzw. małą maturę uzyskał w X Gimnazjum im. Henryka Sienkiewicza we Lwowie tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej. Egzamin dojrzałości złożył w tejże szkole, przemianowanej przez władze sowieckie na XVI Szkołę Średnią z polskim językiem nauczania. W czasie hitlerowskiej okupacji Lwowa pracował jako robotnik, uczestnicząc równocześnie w tajnym nauczaniu na Wydziale Prawa Uniwersytetu Jana Kazimierza. Po opuszczeniu Lwowa przez Niemców podjął studia na Uniwersytecie im. Iwana Franki na filologii klasycznej. Od 1946 r. kontynuował studia prawnicze na Uniwersytecie Wrocławskim. Ukończył je w 1949 r., by w następnym roku doktoryzować się na podstawie pracy o polskim szkolnictwie powszechnym na Śląsku Opolskim w latach 1922-1937. Stopień docenta uzyskał w 1957 r. na podstawie rozprawy pt. Chłopskie posiadanie ziemi na Górnym Śląsku u schyłku epoki feudalnej. Posiadanie lassyckie. Studium historyczno-prawne, opublikowanej przez Zakład Narodowy im. Ossolińskich w 1959 r.