Koncepcje protekcjonistyczne w Księstwie Warszawskim - Cichoń, Paweł (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Powstanie Księstwa Warszawskiego stanowiło w przeobrażeniach społecznych i gospodarczych ziem polskich moment szczególnie ważny, bo inspirujący do poszukiwania rozwiązań umożliwiających odzyskanie niepodległości i suwerenności państwowej, jak również podniesienie kraju z upadku gospodarczego. Widoczny duch patriotyzmu i zaangażowanie społeczeństwa w sprawy kraju stanowiły dodatkowe czynniki stymulujące tempo zmian zachodzących w Księstwie Warszawskim. Znalazło to wyraz w opinii posłów wyrażonej w Adresie sejmowym do króla z roku 1811