O niezależności sądów i niezawisłości sędziów Wojewódzkich Sądów Administracyjnych w latach 1920-1939 - Tarnowska, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Uwagi wstępne. Geneza Wojewódzkich Sądów Administracyjnych (WSA). Działalność Wojewódzkich Sądów Administracyjnych pozostaje jednym z najjaskrawszych partykularyzmów w ustroju administracyjnym ziem zachodnich II Rzeczypospolitej, tzw. byłej Dzielnicy Pruskiej (zalicza się do niej województwa pomorskie, poznańskie oraz - dość niekonsekwentnie - górną część województwa śląskiego). Obok odrębności w organizacji administracji samorządowej, właśnie utrzymanie niższych instancji w międzywojennym sądownictwie administracyjnym świadczyć może nie tyle o niepowodzeniu pełnej reformy unifikacyjnej administracji i systemu jej kontroli, ile o celowym wstrzymywaniu się z działaniami, które mogłyby pozbawić mieszkańców byłej Dzielnicy Pruskiej pewnych praw obywatelskich, którymi dysponowali do tej pory.