Actio negatoria w rozstrzygnięciach veteres dotyczących sporów sąsiedzkich w prawie rzymskim - Koncur, Monika (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Przedstawiam swe przemyślenia na temat pojawienia się i początków występowania actio negatoria, którą dziś pojmujemy jako zwykły środek prawny służący właścicielowi posiadającemu rzecz przeciwko osobom naruszającym jego prawo własności. Skarga ta jest przedmiotem mojego zainteresowania w związku z badaniami źródeł dotyczących ograniczeń prawa własności wynikających ze stosunków sąsiedzkich, ograniczeń powstałych ipso iure. Actio negatoria będzie zatem analizowana tylko w odniesieniu do relacji sąsiedzkich.