Hugo Grocjusz i hipoteza etiamsi daremus, non esse Deum - Zajadło, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
W 2005 r. minęła czterechsetna rocznica powstania De iure praedae commentarius (Komentarz o prawie łupu) Hugona Grocjusza. To jedno z podstawowych dzieł genialnego Holendra zostało odkryte dopiero w drugiej połowie XIX w. i właściwie nie wiadomo, kiedy dokładnie powstało - mniej więcej w latach 1604-1606, a najprawdopodobniej właśnie około roku 1605. Za życia Grocjusza ukazał się drukiem w 1609 r. tylko jeden rozdział pracy - słynne Mare liberum (Wolność mórz). Okrągła rocznica powstania De iure praedae będzie pewnie okazją do kolejnego, wzmożonego zainteresowania koncepcjami prawnymi, politycznymi, filozoficznymi i teologicznymi Grocjusza. W ciągu ostatnich kilkunastu lat można zaobserwować renesans myśli grocjańskiej przede wszystkim w teorii stosunków międzynarodowych, nowe badania prowadzi się także nad związkami autora z filozofią stoicką.