Jan Bobrzyński o konserwatystach i sanacji - Paczos, Sebastian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Odrodzeniu myśli konserwatywnej w okresie międzywojnia sprzyjała przychylna koniunktura polityczna. Dzięki zamachowi majowemu pojawiła się szansa dojścia konserwatystów do politycznych wpływów w państwie, poprzez porozumienie z marszałkiem i jego najbliższym otoczeniem. Piłsudski postanowił rozprawić się z Narodową Demokracją, która była „naturalnym” wrogiem konserwatystów i ograniczył w znacznym stopniu zapędy socjalistów. Skupiać zaczął w BBWR znaczne odłamy ludowe. Zablokował dalsze wykonywanie reformy rolnej i poparł wyraźnie dążenia konserwatystów, spodziewając się, że będą stanowić zaplecze intelektualne powstającego ruchu.