Profesor Stanisław Grodziski - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Profesor Stanisław Grodziski święci półwiecze pracy twórczej, ale podzielam w pełni zdanie swych przedmówców, że ten rzadki jubileusz, ważny i ze wszech miar zasługujący na podsumowanie, stanowią w Jego biografii zaledwie pewien etap i w istocie niczego nie zamyka. Jestem głęboko przeświadczony o tym, że dzisiejszy Jubilat na żadnym polu nie powiedział ostatniego słowa, że niejednym nas jeszcze zaskoczy, więcej - że najważniejsze dokonania są wciąż przed nim. Upoważniaj do takiego sądu Jego niespożyta energia i pasja badania, zgromadzone przeze doświadczanie i erudycja, tkwiący w nim imperatyw wychodzenia naprzeciw wyzwaniom czasu, stale na nowo rozkwitajacy talent i rozległe renesansowe horyzonty intelektualne. Doprawdy trudno sobie wyobrazić , że zaprzestanie On współpracy z wydawnictwami drukującymi książąki i redakcjami czasopism, że zrezygnuje z prowadzenia seminarium i zaniecha aktywności w organizowaniu nauki. Byle Mu tylko dopisywało zdrowie i tego Mu należy życzyć najgoręcej.