Zadania na jutro - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Przepraszam tych spośród państwa, którzy spodziewają się , że - jak to si robi w takich okazjach - sięgnę do wspomnień i powrócę do roku 1947, gdy rozpoczynałem tu studia, lub do roku 1950, gdy podjąłem pracę zawodową . Niewiele miałbym do powiedzenia: pracowałem w Uniwersytecie Jagiellońskim jako asystent, adiunkt, docent, profesor - a i obecnie jeszcze służę swej uczelni na cząstce etatu.