Melioracje nad Obrą w XVIII i XIX wieku. Aspekty prawne - Luciński, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Zabagniona nizina wzdłuż Obry ciągnęła się szerokim pasem, ze wschodu na zachód, prawie od Warty, a dochodziła nieledwie do Odry. Do tego rozległego trzęsawiska, do Wielkiego Lęgu Obrzańskiego, od jego strony południowej, dochodziły dalsze mokradła. Były one związane przede wszystkim z południkowym kierunkiem górnego biegu samej Obry, zanim zmieniła kierunek swego leniwego nurtu na równoleżnikowy. Ponadto do tego dołączały - również od południa - inne, niezbyt znaczne dopływy Obry, lecz z nimi też związane były obszerne mokradła. Łączyły się one z Wielkim Łęgiem Obrzańskim, a ich rozległość była znaczna. Przyczyniał się do tego nader powolny bieg wód. Wynikał on z niewielkiej różnicy poziomu, z braku należytego spadku.