O dziejach prawa socjalistycznej Czechosłowacji. Uwagi na marginesie pracy zbiorowej Vývoj práva v Československu v letech 1945-1989. Sborník příspěvků, red. K. Malý i L. Soukup, Praha 2004, ss. 914. - Fiedorczyk, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
Widoczny w ostatnich latach w Polsce rozwój badań nad rodzimym prawem okresu socjalizmu pozwala przypuszczać, że także w innych krajach byłego „bloku” powinno mieć miejsce zainteresowanie tą tematyką. W polskiej literaturze nie ukazały się dotąd nawet najmniejsze wzmianki na temat dziejów prawa w innych państwach socjalistycznych (wyjątkiem są nieliczne pozycje o prawie radzieckim). Niniejszy tekst jest próbą przedstawienia dotychczasowych czeskich rezultatów badań na podstawie recenzowanej książki. Już imponująca objętość pracy wskazuje na to, że mamy do czynienia z podstawową pozycją w czeskiej i słowackiej historiografii w dziedzinie rozwoju prawa we wspomnianym okresie.