Własność i ustrój gospodarczy Republiki Rzymskiej w ideologii Marka Tuliusza Cycerona - Justyński, Janusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Już kilkaset lat przed epoką Cycerona Heraklit sformułował filozoficzny dylemat powrotu do miejsca, czasu, sytuacji, które kiedy się przeżyło. Jak pamiętamy jego odpowiedz była negatywna. Nie można wejść do rzeki, której nurty kiedy obok nas przepływały. Jak więc ocenić próbę ponownego podjęcia problematyki, która była mi bliska przed czterdziestoma laty i którą odłożyłem na półkę trzydzieści lat temu, dokonując wyboru innego obszaru badawczego. Odrzućmy jednak na chwilę racje filozoficzne i poprzestańmy na stwierdzeniu, iż być może górę wzięły sentymenty za latami młodości, przypomnienie chwil pełnych pasji, może po trosze także wiadomo, iż w ramach zaproponowanego na niniejszą konferencję tematu jest także potrzeba prezentacji ideologii Rzymu Republikańskiego.