Koncepcje społeczno-gospodarcze rewolucyjnych konserwatystów W Niemczech - Maciejewski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Po I wojnie światowej rozwinęła się w Rzeszy nacjonalistyczna i autorytarna, tworzona przez licznych wybitnych myślicieli, ale i przez zwyczajnych propagandystów doktryna rewolucji konserwatywnej (konservative Revolution), stając się w Republice Weimarskiej jednym z tamtejszych najbardziej wpływowych prądów intelektualnych. Z jego teoretycznego dorobku o antyodrodzeniowym, antyoświeceniowym, antyprogresywistycznym i antyliberalnym charakterze, eksponującego znaczenie niemieckiego narodu (Volk) i jego rzekomą misję dziejową, chętnie korzystali liczni ówcześni nacjonalistyczni wrogowie demokracji parlamentarnej w tym państwie, a wśród nich zwłaszcza naziści. Po objęciu przez nich w 1933 r. władzy w Rzeszy rewolucyjny konserwatyzm wprawdzie uległ naporowi narodowego socjalizmu, lecz nie przestał zupełnie inspirować przemian ustrojowych w Niemczech. Po dzień dzisiejszy ten filozoficzny, polityczny i społeczny nurt, choć okres rozkwitu zapewne ma już za sobą, wyraźnie oddziałuje na poglądy współczesnej skrajnej czy radykalnej prawicy w Europie, USA i innych krajach.