Prawne zasady użytkowania pojazdów mechanicznych w Drugiej Rzeczypospolitej - Pyter, Magdalena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Regulacje prawne dotyczące szeroko pojętego użytkowania pojazdów mechanicznych w okresie międzywojennym należą do problematyki niezwykle ciekawej. Warto jednak podkreślić, że mimo stosunkowo licznych unormowań we wspomnianym zakresie dokonanych już w rzeczywistości czasach, kiedy zdecydowana większość społeczeństwa zalicza się do użytkowników dróg oraz użytkowników pojazdów mechanicznych, zasadne wydaje się prześledzenie wspomnianej problematyki. Warto dokonać analizy stanu prawnego i wprowadzania norm prawnych do obrotu i zobaczyć, jak – z punktu widzenia współczesnych kierowców – prawo to ewoluowało. Przedmiotem tekstu jest analiza przepisów prawnych dotyczących użytkowania pojazdów mechanicznych. Cezura badawcza zamyka się w okresie II Rzeczypospolitej. Jest to jednak umowny okres badawczy, zważywszy, że pierwsze rodzime unormowania problematyki automobilowej miały miejsce dopiero w 1921 roku. Od momentu odzyskania przez państwo polskie niepodległości, użytkownicy dróg korzystali de facto z ustawodawstwa poszczególnych dzielnic.