Ignacy Paderewski jako Prezes Rady Ministrów (16 stycznia – 9 grudnia 1919) - Goclon, Jacek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Ignacy Jan Paderewski – postać opisana w kilku obszernych monografiach, licznych artykułach, ulokowanych w periodykach naukowych oraz w tekstach publicystycznych; jako polityk i mąż stanu jest mniej znany; dotyczy to w szczególności roli, jaką ten światowej sławy pianista odegrał jako premier polskiego rządu. Niniejsza publikacja jest próbą wypełnienia tej luki. Jej podstawą źródłową stały się – zachowane w Archiwum Akt Nowych w Warszawie – protokoły posiedzeń Prezydium Rady Ministrów, wspomnienia pamiętnikarskie, relacje prasowe, źródła drukowane i opracowania.