Edward Gintowt (1899-1965): w czterdziestopięciolecie śmierci - Wołodkiewicz, Witold (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
W dniu 18 września 2010 roku mija 45 lat od dnia, gdy w wieku 65 lat zmarł prof. Edward Gintowt, kierownik Katedry prawa rzymskiego Uniwersytetu Warszawskiego. Postać Profesora zatarła się we wspomnieniach nawet wielu tych, którzy go znali. Niewiele już zresztą osób na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, czy wśród obecnych na dzisiejszym Zjeździe Historyków Prawa, pamięta go jako kolegę lub nauczyciela. Większość tu obecnych nie widziała nigdy wysokiej, charakterystycznej postaci Edwarda Gintowta, jego twarzy o błyszczących inteligencją oczach. Z nieodłączną walizeczką i siatką na zakupy, zawsze w irchowych rękawiczkach, był postacią rozpoznawaną na Wydziale i Uniwersytecie.