Doktryna consideration w angielskim prawie zobowiązań kontraktowych (XVI-XXI w.) - Halberda, Jan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest prezentacja wypracowanych przez common law zasad prawnych tworzących konstrukcję consideration. Dzięki tytułowej instytucji rozdzielano niezaskarżalne porozumienia (nuda pacta) od kontraktów podlegających ochronie sądowej. Stwierdzenie istnienia consideration pomiędzy stronami umowy traktowano jako przesłankę jej ważność.