System procesu karnego w okresie budowy tzw. demokracji ludowej w Polsce - Gerecka-Żołyńska, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Konsekwencją powstania Polski Ludowej były liczne zmiany i to nie tylko w związku z powstaniem nowych instytucji prawno-społecznych, ale również w zakresie dostosowywania instytucji już istniejących do wymogów i założeń ideologicznych państwa socjalistycznego. Szczególnie istotny obszar dla działań w tym zakresie miał stanowić wymiar sprawiedliwości, którego zasadniczy cel upatrywano w ochronie obowiązującego porządku prawnego.