W sprawie stosunków publicznoprawnych między Polską a cesarstwem we wczesnym średniowieczu. Odpowiedź Gerardowi Labudzie - Sochacki, Jarosław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Problem wzajemnych relacji między wczesnośredniowiecznym państwem polskim a cesarstwem omawiano szczególnie intensywnie mniej więcej od końca XIX wieku do około połowy następnego stulecia. Na poruszony w tytule temat pojawiały się jeszcze w okresie późniejszym publikacje, zarówno ze strony historiografii polskiej, jak i niemieckiej, jednak nie dorównujące rozmiarami i temperaturą polemiki temu, co w tym zakresie napisano wcześniej. Ten stan rzeczy był niezwykle dogodny dla podjęcia próby podsumowania dotychczasowej dyskusji oraz wysnucia wniosków ogólniejszej natury, czemu miała właśnie służyć napisana przeze mnie monografia poświęcona temu zagadnieniu. Jako pierwszy do sformułowanych w tej pracy tez ustosunkował się Gerard Labuda. W niniejszej odpowiedzi postaram się najpierw zająć stanowisko względem zarzutów podniesionych wobec postulatów ogólniejszej natury, by następnie przejść do wątku właściwego, to jest relacji prawnych regulujących wzajemne stosunki obu wcześniej wspomnianych organizmów państwowych.