Officium ducis w cesarstwie wschodniorzymskim - Wiewiorowski, Jacek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Officium ducis, kancelaria dowódców wojsk prowincjonalnych, i zmiany jej składu na przykładzie wschodniego cesarstwa rzymskiego są przyczynkiem do analizy funkcjonowania późnorzymskiej biurokracji. Zagadnienie to budzi spore zainteresowanie w nauce, gdyż wiąże się z pytaniem o przyczyny zmierzchu Imperium Romanum, a zarazem o powody dla których wschodnie cesarstwo utrzymało się w odróżnieniu od zachodniej części państwa. Jednak samo officium ducis nie było dotąd przedmiotem szczegółowych rozważań w piśmiennictwie naukowym, a rozproszone na jego temat uwagi zawarte są w pracach poświęconych wojskowości późnorzymskiej.