Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez zwierzęta według edictum de feris - Palmirski, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Zwierzęta są rzeczami, które tak, jak i inne przedmioty mogą być posiadane czy też mogą stanowić przedmiot własności. W przeciwieństwie jednak do rzeczy i przedmiotów nieożywionych – są one zdolne w sposób naturalny do różnorodnych zachowań, w tym również stanowiących zagrożenie dla otoczenia. Dlatego na osoby nimi władające należy nałożyć obowiązek odpowiedzialności za szkody, które zwierzęta wyrządziły.