Z profesorem Zygfrydem Rymaszewskim rozmawia Henryk Olszewski - Olszewski, Henryk; Rymaszewski, Zygfryd (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Profesor Zygfryd Rymaszewski należy do ścisłego grona najwybitniejszych historyków prawa w Polsce ostatniego półwiecza. Jest autorem prac o trwałym znaczeniu dla nauki i kultury polskiej. W erudycyjnych publikacjach poddawał głębokim analizom historię prawa niemieckiego w Polsce. Jest autorem pionierskich studiów na temat instytucji prawa prywatnego w dawnej Polsce i Wielkim Księstwie Litewskim. Badał ich treść i ich oddziaływanie na praktykę sądową. Znakomity warsztat pozwalał mu na umiejętne łączenie analizy źródeł z syntetyzującymi uogólnieniami. Po swoich mistrzach odziedziczył wyostrzony zmysł krytyczno-polemiczny oraz wysokie wymagania wobec innych i samego siebie.