Głos w dyskusji nad procesem Jezusa. Odpowiedź na artykuł recenzyjny W. Bejdy i M. Jońcy, Quod homines credere volunt, id facile credunt - Święcicka, Paulina (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Odpowiedź na artykuł recenzyjny W. Bejdy i M. Jońcy Quod homines credere volunt, id facile credunt. Uwagi polemiczne na marginesie książki Pauliny Swięcickiej-Wystrychowskiej pt. Proces Jezusa w świetle prawa rzymskiego. Studium z zakresu rzymskiego procesu karnego w prowincjach wschodnich w okresie wczesnego pryncypatu, 2005. Do Polemistów uwagi ogólne. Każdy autor liczy na recenzję swej książki, przy czym nie zawsze jest to oczekiwanie na „worek pochwał”. Przeraża go „naukowa cisza”, oznaczająca brak zainteresowania. Chce by jego myśl naukowa krążyła, albowiem, jak pisałam we wstępnie do swej Książki, non cuique domini contingi Corinthum. Dyskusja jest więc potrzebna i pożądana.