Marszałkowie Trybunału Koronnego w latach 1579-1792 - Ochmann-Staniszewska, Stefania (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
Trybunał Koronny, najwyższy sąd szlachecki, który funkcjonował od 1579 r. do końca istnienia Rzeczypospolitej i odgrywał znaczącą rolę w życiu społeczno-politycznym - zwłaszcza wobec postępującego w XVIII stuleciu kryzysu parlamentaryzmu - nie doczekał się w historiografii polskiej wielu opracowań. Badania są utrudnione z powodu zniszczenia w czasie II wojny światowej zasadniczego zrębu źródeł wytwarzanych przez tę instytucję. Nie dysponujemy dotąd nawet - w przeciwieństwie do Trybunału Litewskiego, posiadającego już dość obszerną dokumentację - pełnym wykazem marszałków trybunalskich. Stąd celowym wydało się sporządzenie w miarę pełnego spisu osób sprawujących tę ważną funkcję w latach 1579-1792.