Przyczynek do dziejów prawnokarnej ochrony czci - Jóźwiak, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
W ostatnim czasie pojawiają się, w szczególności w środowisku dziennikarskim, postulaty uchylenia lub rewizji prawnokarnej ochrony czci i godności osobistej jednostki. W niedawnej przeszłości został nawet złożony do laski marszałkowskiej projekt nowelizacji ustawy zmieniającej prawo prasowe i inne przepisy, w tym art. 212 kodeksu karnego. Postulaty te częściowo zostały zrealizowane, kiedy nowelizacją m.in. kodeksu karnego, która weszła w życie w dniu 8 czerwca 2010 r., z katalogu kar grożących za przestępstwo zniesławienia usunięto m.in. karę pozbawienia wolności. Pożądane wydaje się zatem ukazanie ewolucji, jakiej ulegało przestępstwo zniesławienia w przeszłości.