Projekty reformy Rady Senatorów Rezydentów w pismach politycznych czasów Jana Kazimierza Wazy - Ochmann-Staniszewska, Stefania (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Trudna sytuacja, w jakiej znajdowała się Rzeczpospolita, poczynając od pierwszych lat panowania Jana Kazimierza Wazy, zdawała się sprzyjać świadomości konieczności naprawy dotychczasowego ustroju. Chodziło przede wszystkim o reformę sejmu i elekcji, które to sprawy doczekały się już stosunkowo obszernego omówienia. W tym miejscu chciałabym zwrócić uwagę na instytucję senatorów rezydentów i pomysły jej zreformowania.