Ustanowienie dziedzica w testamencie a dziedziczenie beztestamentowe w prawie węgierskim. Analiza praktyki z pierwszej połowy XIX wieku w mieście Trnawa - Švecová, Adriana (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Historia prawa na Słowacji stanowi bogate pole badawcze, zachował się bowiem obfity materiał źródłowy pozwalający na badania dziejów prawa, rozwijającego się pod wpływem wielu porządków prawnych. Do niewykorzystanych dotąd w wystarczającym stopniu źródeł należą testamenty. Z metodologicznego punktu widzenia nie jest to zjawisko odosobnione, gdyż i w innych krajach testamenty, choć stanowią cenną podstawę badawczą dla historyków, w minimalnym tylko stopniu wykorzystywane są przez historyków prawa. W ramach programu badawczego podjętego przed kilkoma laty na uniwersytecie w Trnawie prowadzona jest kwerenda, która umożliwia wykorzystanie zachowanego w tym mieście zbioru testamentów. Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie zasad regulacji prawnych w zakresie dziedziczenia beztestamentowego i porównanie ich z praktyką na przykładzie ok. 450 testamentów sporządzonych w słowackim mieście Trnawa (słow. Trnava, łac. Tyrnavia, węg. Nagyszombat) w pierwszej połowie XIX wieku.