Amerykańska ustawa o działalności wywrotowej z 1798 roku a wolność słowa - Machaj, Łukasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
[N]a przestrzeni dziejów USA niejednokrotnie występowały okresy, w których wypowiedzi o ściśle politycznym charakterze, ale dysydenckie, ekstremistyczne lub po prostu nieprawomyślne z punktu widzenia rządzącej większości, były prawnie represjonowane. Bodaj najbardziej niesławną egzemplifikację tego zjawiska stanowi uchwalenie przez Kongres w 1798 r. ustawy o działalności wywrotowej (Sedition Act). Jak będzie o tym mowa niżej, przedmiotowy akt normatywny już prima facie godził wręcz w samo sedno pierwszej poprawki, której priorytetowym celem nie jest przecież ochrona dystrybutora filmów pornograficznych bądź członka Ku-Klux-Klanu podpalającego krucyfiks przed domem czarnoskórego obywatela, ale zagwarantowanie swobody dyskusji w sprawach publicznych, obejmującej prawo do (niekiedy ostrej) krytyki sprawujących władzę.