Z Profesorem Witoldem Wołodkiewiczem rozmawia Wojciech Dajczak - Wołodkiewicz, Władysław; Dajczak, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2010)
Przedstawiona niżej rozmowa odbyła się 13 listopada 2009 r. Wypadła pomiędzy świętowanymi przez Profesora w dniu 23 października 2009 r. osiemdziesiątymi urodzinami a zorganizowaną 18 listopada 2009 r. w Pałacu Tyszkiewiczów-Potockich w Warszawie prezentacją Jego najnowszej publikacji książkowej zatytułowanej Europa i prawo rzymskie. Szkice z historii europejskiej kultury prawnej, Warszawa 2009. Już czas wywiadu pokazuje, że było to spotkanie z aktywnie uczestniczącym w życiu naukowym nestorem polskiej romanistyki, świadkiem i uczestnikiem badań nad prawem rzymskim w ostatnim półwieczu; romanista który od czasu publikacji w 1978 r. pracy Rzymskie korzenie współczesnego prawa cywilnego, konsekwentnie poświęca wiele uwagi rozumieniu i znaczeniu tradycji romanistycznej. Pamiętając o tym, że takie rozważania są rozwinięciem badań nad antycznym prawem rzymskim oraz jego oddziaływaniem na nowożytną kulturę prawną można stwierdzić, że dotychczasowa droga naukowa prof. W. Wołodkiewicza jest przykładem ilustrującym ważne dla Jego pokolenia wybory co do tego, czy i jak naukowo zajmować się prawem rzymskim.