Administracja w Rzeczypospolitej szlacheckiej w polskim piśmiennictwie naukowym lat 1995-2007. Przegląd krytyczny - Cichoń, Paweł (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2008)
Rzeczpospolita Obojga Narodów jednoczyła ziemie Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego o obszarze ok. 1 miliona km2. Kraj ten zamieszkiwało ok. 8-10 milionów ludności. Było to państwo wielonarodowe i zróżnicowane pod względem religijnym. Pod nazwą „Rzeczpospolita” wspólne polsko-litewskie państwo, obejmujące ziemie dzisiejszej Polski, Litwy, Białorusi, Ukrainy, a także Łotwy i Estonii, występowało na arenie międzynarodowej. Nie używano tej nazwy w tytulaturze panującego monarchy, który tradycyjnie nosił tytuły króla Polski i wielkiego księcia Litwy oraz władcy wielu innych ziem. Natomiast była ona stosowana w dokumentach oficjalnych, aktach prawnych i traktatach międzynarodowych.