Historia legislacyjna dekretu Rady Regencyjnej z 31 października 1918 r. o opiece nad zabytkami sztuki i kultury - Staniszewski, Damian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Dekret Rady Regencyjnej z 31 października 1918 r. o opiece nad zabytkami sztuki i kultury był pierwszą polską regulacją prawną poświęconą ochronie zabytków. Akt ten pozwolił stworzyć podstawy prawne potrzebne do zbudowania struktury organizacyjnej związanej z ochroną zabytków, a także określił ramy przyszłej ochrony. W piśmiennictwie prawniczym szczegółowo omówiono dekret oraz historyczne tło towarzyszące jego przyjęciu, ale mniej miejsca poświęcono historii legislacyjnej prac nad tym aktem (pre-legislative history). W literaturze często podkreśla się, że wydanie przepisów prawnych dotyczących zabytków na tak wczesnym etapie tworzenia się państwa polskiego świadczy o ważkości tego tematu i wizjonerstwie ówczesnych elit politycznych. Tymczasem przyjęcie dekretu o opiece nad zabytkami sztuki i kultury było dla ówczesnych decydentów równie ważne co inne sprawy publiczne i społeczne, dlatego nie należy zbyt mocno amplifikować okoliczności przyjęcia dekretu.