Grodno – miejsce obrad sejmów Rzeczypospolitej - Kanecki, Oskar (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Akt unii lubelskiej przewidywał funkcjonowanie wspólnych dla Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego sejmów. Od 1673 r. co trzeci z nich miał się odbywać w Grodnie. Miasto nie było jednak dobrze przygotowane do podjęcia licznej szlachty, urzędników królewskich, zagranicznych posłów czy kupców. Kłopotem była przede wszystkim niewystarczająca liczba miejsc noclegowych i ich wysokie ceny. Brak spichlerzy powodował trudności z zaopatrzeniem miasta w żywność. Codzienne funkcjonowanie utrudniały też zanieczyszczone, błotniste ulice oraz stwarzająca ryzyko pożaru drewniana zabudowa. Przez cały okres organizowania w Grodnie obrad sejmowych musiano zmagać się ze zniszczeniami wojennymi. Sejmy utrudniały funkcjonowanie w mieście lokalnego sądu grodzkiego. Mimo to Litwini zabiegali o utrzymanie praktyki ich zwoływania, upatrując w niej zachowania właściwego statusu swojego państwa.