Koncepcje ustroju państwowego w ruchu antybolszewickim w czasie wojny domowej w Rosji w latach 1917–1920 - Sadłowski, Michał Patryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Artykuł zawiera analizę koncepcji ustrojowych głównych ośrodków antybolszewickich w czasie wojny domowej w latach 1917–1920. Jest to okres od obalenia Rządu Tymczasowego przez bolszewików w 1917 r. do upadku rządów gen. Piotra Wrangla na Krymie. Autor dokonał analizy najważniejszych aktów prawnych, koncepcji politycznych, ideologicznych oraz projektów głównych reform społecznych i gospodarczych następujących centrów antybolszewickich: Białego Ruchu na południu Rosji (pod kierownictwem generałów: Michaiła Aleksiejewa, Ławra Korniłowa, Antona Denikina oraz Piotra Wrganla), Komitetu Członków Zgromadzenia Konstytucyjnego (Komucz), Ufimskiego Dyrektoriatu oraz białej Syberii pod rządami admirała Aleksandra Kołczaka.