Z dziejów arbitrażu. Mikaël Schinazi, The Three Ages of International Commercial Arbitration. Cambridge Studies in International and Comparative Law, Cambridge University Press, 2021, ss. 400 - Wydmański, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2024)
Historia międzynarodowego arbitrażu handlowego nie wzbudziła dotychczas szczególnego zainteresowania badaczy. Tę lukę badawczą w dużej mierze wypełnia monografia Mikaëla Schinaziego The Three Ages of International Commercial Arbitration, opublikowana w serii Cambridge Studies in International and Comparative Law przez Cambridge University Press w 2021 r. Autor dokonał periodyzacji historii międzynarodowego arbitrażu handlowego, wyróżniając trzy epoki: „aspiracji”, która charakteryzowała się partykularyzmem prawa arbitrażowego i powstaniem pierwszych stałych trybunałów arbitrażowych; „instytucjonalizacji”, w której pojawiły się międzynarodowe źródła prawa arbitrażowego, „autonomii”, w której nastąpiła specjalizacja arbitrażu jako metody rozstrzygania sporów. Autor wykorzystał literaturę naukową i źródła historyczne, takie jak orzecznictwo sądów arbitrażowych. Szczególne miejsce dla M. Schinaziego stanowi Sąd Arbitrażowy Międzynarodowej Izby Handlowej w Paryżu, jeden z najstarszych i największych trybunałów arbitrażowych na świecie. Twórczość autora ma charakter interdyscyplinarny, gdyż oprócz zagadnień prawnych (historyczno-prawnych) dotyka także historii gospodarczej i społecznej, co sprawia, że jest to ważna lektura z zakresu historii i dogmatyki prawa arbitrażowego.