Sędziowie Sądu Apelacyjnego w Szczecinie w latach 1949–1951 - Ptaszyński, Radosław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Artykuł stosując metodę biograficzną analizuje istotny fragment historii Sądu Apelacyjnego w Szczecinie istniejącego w latach 1949–1951. SStosując metodę biograficzną, autor artykułu analizuje istotny fragment historii Sądu Apelacyjnego w Szczecinie istniejącego w latach 1949–1951. Szeroka kwerenda archiwalna pozwala na odtworzenie losów prawników, którzy po tragicznej dla tej grupy drugiej wojnie światowej budowali nowy wymiar sprawiedliwości na nowo pozyskanych terenach. Biografie traktowane są tu całościowo, pokazując pełną drogę zawodową, skomplikowane losy jednostek nałożone na meandry wielkiej historii. Poza tym oczywistym kontekstem prezentowane badania dotyczą również zagadnienia rzadko występującego w literaturze – wpływów ideologicznych na sądownictwo powszechne w okresie stalinizmu.