O związkach Bronisława Żongołłowicza (1870–1944) z uniwersytetem katolickim w Lublinie - Dębiński, Antoni (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Artykuł poświęcony jest karierze ks. profesora Bronisława Żongołłowicza, wybitnego uczonego, który po dojściu bolszewików do władzy w Rosji opuścił Petersburg i poświęcił się pracy naukowej w odrodzonej II Rzeczypospolitej. Jego działalność naukowa była związana głównie z Uniwersytetem Stefana Batorego w Wilnie – był on jednym z tych przedstawicieli środowiska akademickiego, którzy rozpoczęli pracę dydaktyczną po wznowieniu działalności uczelni. Wykładał również na Wydziale Prawno-Ekonomicznym Uniwersytetu Poznańskiego. Drogę naukową kontynuował na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W artykule zostały omówione okoliczności, przebieg i zakończenie pracy Żongołłowicza na Uniwersytecie Lubelskim, a także jego wkład w rozwój szkoły lubelskiej w okresie pełnienia funkcji podsekretarza stanu w Ministerstwie Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego (1930-1936).