Jerzy Skorupka, O początku prawa. Szkic o historii procesu karnego w kontynentalnej Europie i Mezopotamii, Warszawa 2023, ss. 301; O procesie sądowym w starożytnych Atenach. Szkic o historii procesu karnego w kontynentalnej Europie i Mezopotamii, Warszawa 2023, ss. 439 - Rogacka-Rzewnicka, Maria (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Przedmiotem recenzji są dwie książki Jerzego Skorupki poświęcone najdawniejszym dziejom powszechnego procesu karnego. Pierwsza z nich traktuje o początkach prawa, odnosząc tę cezurę do prawa państw starożytnej Mezopotamii, druga zaś koncentruje się na procesie karnym starożytnej Grecji. Obie publikacje uwzględniają polityczny, społeczny, ekonomiczny i kulturowy kontekst funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości w sprawach karnych w tamtym okresie. Ich walory poznawcze oraz bezprecedensowość w polskiej literaturze prawniczej tak wnikliwego opisu babilońskich i greckich korzeni procesu karnego stanowią istotne powody rekomendacji tych ważnych publikacji, składających się na serię kolejnych planowanych książek poświęconych dalszej historii procesu karnego.