Wpływ ustaw procesowych państw zaborczych na uregulowanie skargi o uchylenie wyroku sądu polubownego w Kodeksie postępowania cywilnego z 1930/1932 roku - Głodowski, Włodzimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 r. ustanowienie własnego sądownictwa i polskich przepisów prawnych było jednym z najpilniejszych zagadnień, z jakimi przyszło się zmierzyć nowemu państwu. Efektem tych działań w zakresie procedury cywilnej był Kodeks postępowania cywilnego z 1930/1932 r., który w księdze trzeciej zawierał regulację problematyki sądownictwa polubownego, w tym przepisy dotyczące skargi o uchylenie wyroku sądu polubownego. Komisja Kodyfikacyjna czerpała w swoich pracach z rozwiązań stosowanych w ustawach procesowych byłych państw zaborczych – Austrii, Niemiec i Rosji. W literaturze wyrażono wiele poglądów na temat zakresu stosowania poszczególnych ustaw. Analiza zastosowania ustaw do regulacji poszczególnych postanowień skargi o uchylenie wyroku sądu polubownego pozwala na stwierdzenie, że wszystkie trzy wymienione ustawy procesowe miały wpływ na rozwiązania zastosowane przez ustawodawcę do regulacji skargi o uchylenie wyroku sądu polubownego, przy czym największe znaczenie miała austriacka ustawa procesowa.