Przestępczość na Ziemi Lubuskiej w pierwszych miesiącach po zakończeniu II wojny światowej w świetle materiałów sprawozdawczych prokuratury - Siemaszko, Karol (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Artykuł jest poświęcony przestępczości w pierwszych miesiącach po zakończeniu II wojny światowej w świetle materiałów proweniencji prokuratorskiej. Autor dokonuje w nim analizy sprawozdań wysyłanych do Ministerstwa Sprawiedliwości przez kierujących prokuratorami Sądów Okręgowych w Gorzowie Wielkopolskim, Zielonej Górze i Głogowie z siedzibą w Nowej Soli. Na tej podstawie stwierdza, że Ziemia Lubuska tuż po II wojnie światowej odznaczała się niskim poziomem bezpieczeństwa, na co wskazuje choćby wysoki odsetek zabójstw, a także przestępstw przeciwko mieniu.