The Austro-Hungarian Bank as a prototype of the independent central bank in Central Europe in the first half of the 20th century – an analysis of bank statutes - Buława, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Bank Austriacko-Węgierski był pierwowzorem dla uregulowania statusu prawnego banków centralnych nowo powstałych państw w Europie Środkowej po I wojnie światowej. Istnienie takiego związku w polskiej literaturze jest pomijane, gdyż geneza polskiej bankowości centralnej opiera się wyłącznie na Banku Polskim założonym w 1820 r. Wzorcowy charakter Banku Austriacko-Węgierskiego potwierdza analiza funkcjonalno-porównawcza jego statutu ze statutami Austriackiego Banku Narodowego, Czechosłowackiego Banku Narodowego, Banku Polskiego S.A. oraz Banku Rzeszy. Wykazuje ona podobieństwa w zakresie treści i struktury statutów oraz wykorzystanych instytucji prawa we wszystkich analizowanych bankach z wyjątkiem Banku Rzeszy. Podobieństwo to jest szczególnie widoczne w ukształtowaniu banków jako banków niezależnych. Banki te zostały utworzone jako spółki akcyjne, a spory między bankiem centralnym a państwem miały rozwiązywać sądy arbitrażowe za wyjątkiem Banku Rzeszy.