Projekty zmiany podziału administracyjnego Księstwa Warszawskiego - Kallas, Marian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
Istniejący w czasach Księstwa Warszawskiego podział administracyjny stanowił — jak ostatnio wykazano — częściową modyfikację pruskiego podziału. Odnosi się to przede wszystkim do części „popruskiej" Księstwa. Organizację części „pogalicyjskiej" oparto również na wzorach pruskich, doprowadzając w ten sposób do ujednolicenia podziału administracyjnego Księstwa Warszawskiego. Równocześnie należy zaznaczyć, iż akty prawne (począwszy od dekretu cesarskiego z 14 I 1807 r.) określające organizację polityczno-administracyjną Księstwa Warszawskiego uznawały ją za tymczasową, czemu w znacznej mierze zaprzeczyła rzeczywistość. Równocześnie podjęto różnorodne prace przygotowawcze, mające doprowadzić do wprowadzenia nowego, trwałego podziału administracyjnego w Księstwie Warszawskim.