Nieznany rękopis prawniczy z końca XV wieku - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
Rękopis zapowiedziany w tytule przechowywany jest w zbiorach Biblioteki Kórnickiej Polskiej Akademii Nauk w Kórniku pod sygnaturą 8:21. Stanowi on część egzemplarza najstarszego drukowanego zbioru polskich statutów ziemskich, tak zwanych Syntagmatów, oznaczonego w Katalogu inkunabułów kórnickich sygnaturą inc. Qu 37 1. Rękopis 821 został sporządzony na jego końcowych wolnych kartach w obrębie ostatniej składki, noszącej te same filigrany co reszta druku.