Niektóre modele rewolucji w dziejach myśli socjalistycznej. Zarys problematyki - Waldenberg, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
I. Uwagi wprowadzające. II. Podstawowe zagadnienia. III. Model marksistowski sprzed pierwszej wojny światowej. IV. Model rewizjonistyczny. V. Model syndykalistyczny. VI. Model Lenina (po Rewolucji Październikowej). VII. Model „lewicowo-komunistyczny". Tytuł opracowania wymaga poczynienia trzech uwag wstępnych. Pierwsza dotyczy pojęcia „rewolucja", które było, jest i będzie nader wieloznaczne. Należy ono do tych słów-symboli, o znaczenie których toczono szczególnie uporczywe spory. Wynika to przede wszystkim z następujących względów: 1. posiada wielki ładunek emocjonalny, który usiłują spożytkować różne ruchy społeczne; nie wahały się tego czynić nawet kierunki o zdecydowanie wstecznym charakterze, w tym — ruchy faszystowskie; 2. przyswojone zostało przez różne koncepcje historiozoficzne, odmiennie zapatrujące się na ciężar gatunkowy poszczególnych kategorii zjawisk społecznych i ich spór o znaczenie słowa „rewolucja" może być sporem o wagę określonych przeobrażeń; 3. coraz powszechniejsza jest skłonność do posługiwania się tym terminem dla oznaczenia wszelkich zmian dokonujących się względnie nagle i mających doniosłe konsekwencje (mówi się więc o rewolucji w tej czy innej gałęzi wytwarzania, w tej lub innej dziedzinie wiedzy lub sztuki, o rewolucji w modzie itp.).