Libertates civium in libera comuna - Pauli, Lesław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1982)
W związku z pracą Ireny Malinowskiej-Kwiatkowskiej, Gwarancje wolności w ustawodawstwie średniowiecznych miast włoskich. Polska Akademia Nauk — Oddział w Krakowie — Komisja Nauk Prawnych. Ossolineum, Wrocław—Warszawa—Kraków—Gdańsk 1980, ss. 103 + 1 nlb.