Z rozważań o wpływach prawa rzymskiego w Korekturze pruskiej - Sondel, Janusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Jednoznaczny wniosek o silnym oddziaływaniu prawa rzymskiego, jaki nasuwa się po lekturze poszczególnych rewizji Jus Culmense, skłania do ponownego przemyślenia kwestii, czy w nieco późniejszym od nich, kolejnym pomniku tego prawa, a mianowicie w Jus terrestre nobilitatis Prussiae correctum, zwanym Korekturą pruską, mamy do czynienia rzeczywiście z tak niewielką liczbą elementów romanistycznych, jak to swego czasu głosił Zygmunt Lisowski. Jakkolwiek bowiem zestawienie szlacheckiej Korektury w jednym rzędzie ze wspomnianymi ogólnostanowymi4 projektami kodyfikacyjnymi byłoby błędem, to jednak trudno zaprzeczyć, że ona również wyrosła z Jus Culmense i wobec objęcia przepisami tylko niektórych dziedzin, z góry zakładała jego moc obowiązującą w pozostałym zakresie. Za potrzebą weryfikacji poglądów Lisowskiego przemawia też ta okoliczność, że Korektura pozostaje pod widocznym wpływem wcześniejszej od niej jedynie o kilka lat rewizji toruńskiej, której Lisowski nie znał, a która przejęła szczególnie dużo rzymskich instytucji i rozwiązań prawnych.