Rafał Taubenschlag – historyk prawa (1881-1958) - Kupiszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1986)
Niedawno minęły stulecie urodzin oraz dwudziesta piąta rocznica śmierci Rafała Taubenschlaga. Na marginesie tych dwóch dat warto przypomnieć jego imponujące dzieło naukowe. Warto także pokusić się o ocenę tego dzieła, podjąć próbę ustalenia, co z przebogatej twórczości naukowej zachowało do dziś wartość poznawczą, opierając się czasowi i krytyce. Nim się tymi zagadnieniami zajmiemy bliżej, zatrzymajmy się nad jego biografią.