Polska kultura polityczna i prawna w dawnych wiekach. Próba charakterystyki - Sobolewski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1983)
Pisząc tu o kulturze politycznej i prawnej nie zamierzamy podejmować raz jeszcze dyskusji na temat tego, jakie pojęcie tej kultury z pomiędzy różnych funkcjonujących w literaturze konceptów jest lepsze czy bardziej użyteczne. Uczyniliśmy to gdzie indziej i do tych prac odsyłamy czytelnika. W szkicu niniejszym przyjmujemy natomiast pojęcie kultury politycznej zaproponowane przez amerykańskiego politologa G. Almonda i zastosowane przez niego (razem z S. Verbą), do badań nad współczesnością w klasycznej już dziś ich pracy The Civic Culture. Pojęcie kultury prawnej, przez Almonda nie używane, zostało tu urobione jako odpowiednik kultury politycznej i jest traktowane jako fragment, część kultury politycznej społeczeństwa.