Idea federalizmu we Francji i w Niemczech na przełomie XVIII i XIX wieku - Malec, Jerzy (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1993)
Dzieje federalizmu europejskiego od dawna budziły zainteresowanie nauki zarówno historycznej, jak i historycznoprawnej. W szczególności poddawano analizie problem genezy poszczególnych form związkowych, ich strukturę prawnoustrojową i znaczenie. Zajmowano się także typologią federalizmu, wyróżniając kształtowane na przestrzeni dziejów takie formy związkowe jak unia personalna i realna, konfederacja czy państwo federacyjne — (te ostatnie w rozumieniu związku państw bądź państwa związkowego confédération d’Etats, l’Etat fédéral; Staatenbund, Bundesstaat)1