Sejm Królestwa Polskiego 1815-1831. Uwagi o roli ustrojowej i politycznej - Stankiewicz, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
Problematyka badawcza i źródła. W obszernej literaturze poświęconej dziejom konstytucyjnego Królestwa Polskiego przeważają opracowania spraw politycznych, gospodarczych czy kulturalnych nad opracowaniami problematyki prawnoustrojowej. Tylko jeden z sejmów doczekał się obszerniejszej monografii; mam tu na myśli książkę Ryszarda Przelaskowskiego o sejmie 1825 r. ... Jednym słowem brak syntezy parlamentaryzmu polskiego w tym (i nie tylko w tym) okresie. Potrzebne jest gruntowne opracowanie całokształtu zagadnień dotyczących genezy systemu parlamentarnego Królestwa Polskiego, miejsca sejmu w strukturze aparatu państwowego, stopnia reprezentatywności społecznej senatu i izby poselskiej, sposobu realizacji zadań wyznaczonych sejmowi przez konstytucję, carat i władze warszawskie, stosunku między królem, Radą Stanu i innymi organami państwowymi a sejmem, znaczenia prac ustawodawczych dla różnych dziedzin życia społecznego itd.