Przyczyny odrzucenia kodeksu Zamoyskiego - Stroynowski, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
Dzieje kodeksu, jak i jego istota były już wielokrotnie omawiane w najróżniejszych ujęciach podręcznikowych i szczegółowych pracach historycznych. Stąd też są niewątpliwie dość dobrze znane. Z tego powodu zagadnienia te, jak i sam przebieg obrad, które zadecydowały o losach propozycji Andrzeja Zamoyskiego, stanowiąc jedynie punkt wyjścia do dalszych rozważań, nie są przedmiotem szczegółowej analizy w niniejszym artykule. Najistotniejszym jego celem jest bowiem możliwie wszechstronne rozpatrzenie przyczyn odrzucenia kodeksu. Zawsze bowiem odczuwa się niedosyt wyjaśnień okoliczności, prowadzących do odrzucenia tego projektu reform, które ich ówcześni przeciwnicy mieli podjąć już w czasie obrad Sejmu Czteroletniego.