Roczniki czyli Kroniki Długosza jako źródło do dziejów Polski w pierwszej połowie XIII wieku - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1984)
Uwagi w związku z pracą Gerarda Labudy Zaginiona kronika z pierwszej połowy XIII wieku w Rocznikach Królestwa Polskiego Jana Długosza, Próba rekonstrukcji, Poznań 1983, ss. 308.